Vind een baan die bij je past op Magnet.me

Interview Sophie Simons – Advocaat-stagiaire bij Loyens & Loeff


Altijd al willen weten hoe het is om aan de slag te gaan bij een prestigieus advocatenkantoor? Bij Magnet.me hebben wij de afgelopen weken zes advocaat-stagiaires gesproken die werkzaam zijn bij drie verschillende top advocatenkantoren. In deze serie interviews ontdek je hoe het is om te werken als advocaat-stagiaire bij Loyens & Loeff, Houthoff en Linklaters. 

Het eerste interview trappen we af met Sophie Simons, die nu ongeveer vier maanden bij Loyens & Loeff werkt. Lees hier over wat zij deed voordat zij bij Loyens & Loeff ging werken, hoe ze het ervaart om een advocaat-stagiaire te zijn, hoe het is om bij Loyens & Loeff te werken en lees haar tips voor anderen die aan de slag willen als advocaat-stagiaire.

Hoelang werk je al bij Loyens & Loeff?


Ik werk ongeveer vier maanden (sinds september 2022) bij Loyens & Loeff in Amsterdam. Ik ben nu halverwege het opleidingsinstituut voor beginnende advocaat-stagiaires: de Lawyers Academy. Tijdens de Lawyers Academy houd je je voornamelijk bezig met het behandelen van rechtsbijstandszaken en volg je trainingen, waardoor de omschakeling van de theorie naar de praktijk soepel verloopt. 

Naast de Lawyers Academy volg ik de beroepsopleiding voor advocaten (NOvA) en de Law Firm School (LFS) opleiding. Medio maart maak ik de overstap naar de praktijkgroep Competition & Regulatory, waar ik ongeveer 1,5 jaar werkzaam zal zijn, waarna ik vervolgens weer wissel naar een andere praktijkgroep binnen kantoor.

Wat heb je gedaan voordat je bij Loyens & Loeff bent gaan werken?


Na het afronden van mijn VWO, ben ik eerst naar Parijs gegaan om de Franse taal te leren. Dit was voordat ik begon aan de bachelor rechtsgeleerdheid aan de VU. Tijdens mijn bachelor merkte ik dat ik het interessant vond om mijn opgedane theoretische kennis toe te passen in de praktijk.

Zo was ik werkzaam bij het Spreekuur voor Gedetineerden (JSG) en de Rechtswinkel Amsterdam. Na het behalen van mijn bachelordiploma heb ik een aantal studentstages gelopen bij advocatenkantoren in Amsterdam.

Toen ik terecht kwam bij Loyens & Loeff was mijn keuze snel gemaakt: ik besloot de master Commerciële Rechtspraktijk aan de UvA te volgen, gecombineerd met een werkstudentschap binnen de commerciële advocatuur. Ook was ik mijn gehele studententijd werkzaam bij een boutique advocatenkantoor in het centrum van Amsterdam.

Hoe bevalt het om nu als advocaat-stagiaire te werken?


Als advocaat-stagiaire binnen de Lawyers Academy draai je vanaf moment één je eigen praktijk. Je krijgt de verantwoordelijkheid om verschillende dossiers zelf te behandelen, cliënten en wederpartijen te benaderen en juridische adviezen en brieven te schrijven. Het doel hiervan is zoveel mogelijk ervaring op te doen.

Hoewel ik zelf de verantwoording draag voor de behandeling van mijn dossiers, kan ik te allen tijde terecht voor vragen bij de coaches. Zij begeleiden mij en de overige zeventien advocaat-stagiaires deze zes maanden bij onze werkzaamheden, met als doel om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de werkzaamheden in de praktijkgroep.

Het programma van de Lawyers Academy is zeer divers waardoor er weinig typische werkdagen zijn. Ik ben met name bezig met de behandeling van de dossiers waarin ik cliënten bijsta in een geschil met bijvoorbeeld de VvE of een aannemer. Ik help dan bijvoorbeeld bij het oplossen van een contractueel geschil door middel van het opstellen van ingebrekestellingen, het schrijven van dagvaardingen en verdedig hen in de rechtszaal. Verder biedt het programma van de Lawyers Academy veel trainingen aan op zowel inhoudelijk als sociaal gebied. Dit laatste met als doel om jezelf maar ook je collega’s beter te leren kennen.

Naast de reguliere werkzaamheden is er ook altijd tijd voor plezier; het is erg gezellig op de verdieping van de Lawyers Academy. Ook biedt het Lawyers Programma veel leuke uitjes aan (buiten werktijd om) en hebben we gezellige diners en borrels.

Waarom heb je voor Loyens & Loeff gekozen en hoe vind je het om bij Loyens & Loeff te werken?


Ik ben erg op mijn plek bij Loyens & Loeff. De sfeer, de betrokkenheid en de omgang met cliënten en gemotiveerde collega’s maken dat ik met veel plezier naar kantoor ga. Wat Loyens & Loeff in mijn ogen uniek maakt, is dat zij ontwikkeling op inhoudelijk en sociaal gebied centraal hebben staan. Je kunt je hierdoor snel ontwikkelen tot een ware professional en doet dat onder uitstekende begeleiding. Ook vind ik het belangrijk dat er een informele sfeer heerst waar naast hard werken genoeg tijd is voor humor en plezier.

Is er nog iets dat je graag had willen weten voordat je als advocaat-stagiaire was begonnen?


Als ik terugdenk aan mijn studententijd, waren voornamelijk de activiteiten waardevol die ik naast mijn studie ondernam, zoals tijdelijk wonen in het buitenland, vrijwilligerswerk doen op juridisch inhoudelijk gebied en stage lopen. Juist deze ervaringen zorgen ervoor dat je weloverwogen kunt besluiten of een baan binnen de advocatuur bij je past en welk kantoor je voorkeur heeft. Mocht je je droombaan voor ogen hebben, dan ben ik ervan overtuigd dat je dit met de juiste instelling en motivatie kunt bereiken. Twijfel niet, maar probeer het gewoon! 

Ook raad ik studenten aan om vooral te genieten van je studententijd en het niet té serieus te nemen. Mocht je interesse hebben in een stage, werkstudentschap of een (eerste) baan bij Loyens & Loeff, neem dan vooral contact op met mij of een van mijn collega’s. We helpen je graag verder! 

Kan jij niet wachten om aan de slag te gaan als advocaat-stagiaire of wil je op de hoogte blijven van alle andere mogelijkheden bij Loyens & Loeff? Connect met Loyens & Loeff op Magnet.me via deze link

Ontdek meer van Magnet.me Blog (Nederlands)

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen