Vind een baan die bij je past op Magnet.me

Interview Pam de Haas – Advocaat-stagiaire bij Houthoff

Altijd al willen weten hoe het is om aan de slag te gaan bij een prestigieus advocatenkantoor? Bij Magnet.me spreken we zes advocaat-stagiaires die werkzaam zijn bij drie verschillende top advocatenkantoren. In deze serie interviews lees je hoe het is om te werken als advocaat-stagiaire bij Loyens & Loeff, Houthoff en Linklaters.

Het vijfde interview van de reeks is met Pam de Haas, die nu anderhalf jaar werkzaam is bij Houthoff. In dit interview vertelt Pam over wat zij deed voordat ze bij Houthoff ging werken, hoe ze het vindt om advocaat-stagiaire te zijn, hoe het is om bij Houthoff te werken en geeft zij tips voor anderen die graag willen starten als advocaat-stagiaire.

Hoelang werk je al bij Houthoff?


Mijn naam is Pam de Haas en ik werk sinds anderhalf jaar als advocaat-stagiaire bij Houthoff. Daarvoor leerde ik Houthoff al kennen via een werkstudentschap.

Wat deed je voordat je bij Houthoff ging werken?


Mijn Bachelor Rechtsgeleerdheid deed ik in Utrecht. Vervolgens koos ik ervoor mijn masters te volgen in Amsterdam. Ik deed eerst de Master Commerciële Rechtspraktijk en daarna de Master Arbeid en Onderneming. Allebei de masters koos ik vanwege mijn interesse in het ondernemingsrecht.

Deze interesse ontdekte ik gedurende een tussenjaar waarin ik mij oriënteerde op de commerciële kant van de advocatuur. Ik liep stage bij een Nederlands en Angelsaksisch advocatenkantoor. Allebei ontzettend goede ervaringen waardoor ik tijdens mijn master bewust voor Houthoff koos en de praktijk van Houthoff via een werkstudentschap op de Corporate/M&A-afdeling leerde kennen.

Naast deze ervaringen in de praktijk, wilde ik tijdens mijn studie ook graag iets terug doen voor de maatschappij. Ik zette mij daarom in als rechtswinkelier in Utrecht en Amsterdam. Achteraf gezien waren dit ook relevante ervaringen voor mijn huidige werk; je moet snel een probleem kunnen analyseren en daarvoor moet je de juiste vragen leren stellen.

Hoe bevalt het om als advocaat-stagiaire te werken?


Het is ontzettend leuk om als advocaat-stagiaire werkzaam te zijn bij Houthoff. Een typische werkdag bestaat eigenlijk niet; zeker niet aan het begin van de week. Dit komt doordat de meeste cliënten aan het begin van de week inventariseren wat er die week moet gebeuren en dat is dan ook een moment om met elkaar het werk af te stemmen.

We bespreken het laatste nieuws met een kop koffie en daarna bespreken we iedereens taken in de lopende dossiers. Vervolgens start ik mijn computer op en maak ik een planning voor die dag en week.

Ik werk momenteel in een praktijkgroep waarin we veel aansprakelijkstellingen behandelen. Dit betekent dat we veel analyses maken en advies geven aan cliënten over de positie waarin zij zich bevinden. Daarnaast zorgen wij dat de cliënten duidelijkheid krijgen over het proces waar zij zich in bevinden. Vaak bespreken we het gegeven advies in een (online) overleg en stemmen we vervolgens de vervolgstappen met elkaar af. Tussendoor maken mijn collega’s genoeg (flauwe) grappen, waardoor we gedurende de dag ook veel met elkaar lachen.

Hoe vind je het om bij Houthoff te werken?


De sfeer binnen Houthoff ervaar ik als informeel en positief. Mijn collega’s zijn heel benaderbaar en dat maakt dat je ook makkelijk met elkaar samenwerkt in (nieuwe) dossiers. Verder is bijna iedereen wel te porren voor een sportieve uitdaging; zo kan je vanuit kantoor meedoen aan de Bruggenloop in Rotterdam, de Dam tot Dam loop in Amsterdam, de Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels en de jaarlijkse skireis.

Is er nog iets dat je graag had willen weten voordat je als advocaat-stagiaire was begonnen?


Ik zou willen meegeven dat je altijd eerlijk naar jezelf en je (toekomstig) werkgever mag zijn. Concreet bedoel ik daar bijvoorbeeld mee te zeggen dat je je voorkeuren mag uitspreken naar je (toekomstig) werkgever. Kiezen om te werken in een rechtsgebied waar je energie van krijgt is zowel voor jou als voor je werkgever de beste uitkomst. Stages en werkstudentschappen zijn een goede manier om te ontdekken wat bij je past – dus doe dat vooral!

Heb jij ook interesse om aan de slag te gaan als advocaat-stagiaire bij Houthoff of wil je op de hoogte blijven van alle andere mogelijkheden? Verbind dan met Houthoff op Magnet.me via deze link

Ontdek meer van Magnet.me Blog (Nederlands)

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder